Nieuws

6 trends op het gebied van zaakgericht werken voor uw gemeente

Dankzij nieuwe ontwikkelingen zien wij veel mogelijkheden om zaakgericht werken effectiever in te kunnen zetten binnen uw organisatie. Wij hebben 6 waardevolle kansen voor u gesignaleerd.

Trend 1: Standaard inrichting met vrijheid
Steeds meer beseffen gemeentes dat de vrijheid om zelf alle gemeentelijke processen te kunnen inrichten in het zaaksysteem, ook zo zijn nadelen heeft. Het kost veel tijd en leidt tot veel ‘gepolder’ om intern de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Wat er vaak toe leidt dat het zaaksysteem maar voor een beperkt aantal processen wordt gebruikt. En dat terwijl gemeentes allemaal te maken hebben met dezelfde taken en dezelfde wet- en regelgeving. Dus waarom zelf het wiel uitvinden?

Wij zien dat gemeentes steeds meer vragen om een standaard procesinrichting van het zaaksysteem, met de vrijheid om alleen voor specifieke onderwerpen hiervan af te wijken. Roxit speelt hier op in en heeft deze standaard inrichting op de plank liggen. En, onderhoudt deze standaard ook zodat u een vliegende start kunt maken bij de invoering van zaakgericht werken. Zo blijft u up-to-date.

Trend 2: Van zaak- naar objectgericht werken
Big dataZaakgericht werken is gericht op de afhandeling van één zaak voor één burger of bedrijf. Een verzameling van al deze zaken waarbij een burger of bedrijf betrokken is, geeft een integraal klantbeeld. Dit geeft een goed overzicht van wat er speelt bij een burger of bedrijf waardoor een klant- en servicegerichte aanpak kan worden gehanteerd.

Een goed uitgangspunt maar we zien steeds vaker dat er behoefte is aan een extra dimensie, waarbij niet een zaak, maar een object het vertrekpunt is voor zaakgericht – of zo u wilt – objectgericht werken. Een object kan alles zijn van een object in de fysieke leefomgeving tot bijvoorbeeld een contract of een gezin. Het object is daarbij de aanleiding voor het starten van een zaak, bijvoorbeeld omdat er toezicht moet plaatsvinden op een afgegeven vergunning of dat er een aanbesteding moet worden gestart omdat een contract afloopt. Dat vraagt om een zaaksysteem met een goede ondersteuning van objecten. Met veel flexibiliteit om alle typen objecten te kunnen registreren en met rijke planningsfunctionaliteit zodat zaken automatisch kunnen worden gestart wanneer een object een bepaalde staat heeft bereikt. Roxit is niet alleen sterk in het domein van zaakgericht werken, maar ook in het domein van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH). Het denken in objecten zit dan ook in onze genen.

Dat DNA is verwerkt in onze nieuwe oplossing voor zaakgericht werken: Rx.Enterpise.

Trend 3: Software die werkt zoals Apple en Facebook
De gebruiker van een zaaksysteem wordt steeds veeleisender en verwacht software die net zo fijn en intuïtief werkt als de software die hij of zij thuis ook gebruikt. Denk aan consumentensoftware van Google, Apple en Facebook. Een gebruikersvriendelijk zaaksysteem is anno 2019 doorslaggevend voor de acceptatie van zaakgericht werken binnen een organisatie. Een basisvoorwaarde die op orde moet zijn. Men wil niet meer werken met verouderde systemen met veel knoppen en overvolle schermen. Men vraagt om een moderne interface maar wel met de rijke functionaliteit van een breed zaaksysteem. De oplossing voor zaakgericht werken van Roxit biedt precies dat. Onze software neemt gebruikers aan de hand mee, zodat schermen geen zoekplaatje zijn, maar gebruikers op een logische manier worden meegenomen in de zaakafhandeling.
 

Artificial Intelligence ZaaksysteemTrend 4: Opkomst van robotisering en Artificial Intelligence
Is er in de toekomst nog wel een menselijke zaakbehandelaar nodig? Of nemen robots en Artificial Intelligence het werk van de behandelaar volledig over? Wij denken van niet. Software zal steeds slimmer worden en de behandelaar steeds beter ondersteunen. Door informatie op een slimme manier te combineren wordt de behandelaar geholpen om de juiste beslissing te nemen over bijvoorbeeld een subsidieverzoek of een vergunningsaanvraag. Uiteindelijk zal het altijd een mens zijn die het besluit neemt, al was het maar omdat wij als burgers niet willen dat overheidsorganisaties bestuurd worden door robots maar door echte mensen die verantwoording af kunnen leggen over genomen besluiten. Wij spelen in op deze trend. We hebben de ambitie om uw medewerkers te helpen bewuster te beslissen. Voordeel voor de medewerker: hij of zij hoeft zich niet meer bezig te houden met saai, administratief werk, maar kan zich concentreren op zijn of haar kerntaak.

Lees meer over onze visie Beslis bewust met Impact Automation.

Trend 5: SAAS (Software-as-a-Service)
Al in de periode van zaaksysteem-goeroe Wouter Keller werd het verkondigd: gemeentes stappen over van ‘on premise’ (installatie van een zaaksysteem) naar zaakgericht werken vanuit de SaaS (Software-as-a-Service), met alle voordelen van dien. Lagere kosten, informatiebeveiliging geborgd, geen zorgen meer over interne kennisborging en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Toch heeft het door koudwatervrees nog lang geduurd voordat alle gemeentes de stap naar SaaS hebben gezet. In 2019 is het eindelijk zo ver: geen enkele gemeente vraagt meer om een ‘on premise’ installatie van een zaaksysteem. Roxit begrijpt dat volledig en biedt haar oplossing voor zaakgericht werken alleen nog maar aan als SaaS. Niet alleen omdat u daarmee een zorg hebt uitbesteed, maar ook omdat het allerlei wegen opent om slim informatie en content te delen. Zo kunt u bewust beslissen.

Trend 6: Zaakgericht werken en Common Ground
Common Ground is ‘hot’ en wordt vaak aangehaald als het middel om het ICT-landschap van de Nederlandse gemeenten te moderniseren en om het uitwisselen van informatie binnen de gemeente en met andere organisaties een stuk eenvoudiger te maken. Common Ground gaat er vanuit dat data en applicaties gescheiden worden zodat het idee van enkelvoudige opslag en veelvuldig gebruik werkelijk kan worden toegepast.

Wat betekent Common Ground voor zaaksystemen en zaakgericht werken? Common Ground zal zeker tot veranderingen leiden. Bijvoorbeeld door de scheiding van proceslogica en (zaak)data. Daar moet het zaaksysteem voor geëquipeerd zijn. Goed om te weten dat Rx.Enterprise - onze oplossing voor zaakgericht werken – daar nu al op is voorbereid. Wanneer de techniek op orde is, dan kan Common Ground een krachtige impuls geven aan zaakgericht werken. Enerzijds door veel meer gebruik te maken van data en informatie die beschikbaar is binnen en buiten uw organisatie, anderzijds door data beschikbaar te stellen via open API’s  aan andere interne en externe toepassingen. Door de bundeling van deze data en informatie zal de medewerker nog meer in staat zijn om bewust te beslissen.

Met Rx. Enterprise bieden wij een open en modulaire oplossing waarin de principes van Common Ground worden toegepast en we voorbereid zijn op het ontsluiten van landelijke kernregistraties en basisregistraties.
 

Nieuwsgierig geworden naar de oplossingen van Roxit? Neem vrijblijvend contact op met uw accountmanager of via het contactformulier.

Aanmelden nieuwsbrief

Contactgegevens

Louis Braillelaan 80
2719 EK Zoetermeer

T 015 25 11 000
F 015 25 11 001

Top